Kafferostning

Hansen Kafferosteri

Dalsländskt mikrorosteri ger kaffedrickandet en ny arom

I Fengersfors finns det sedan ett år tillbaka ett mikrorosteri för kaffe. Det är en ny kaffetrend med små rosterier för specialkaffe.

– Jag har kanske rostat ett ton kaffe det senaste året. Andra mikrorosterier rostar bortåt ett par ton i månaden, berättar Espen Oliver Hansen vars huvudsyssla är möbelsnickeri. Han jobbar också som lärare på Stenebyskolan i Dals Långed.

Det är som att föra in en ny religion inom kaffedrickningen. Det gäller att lära det svenska folket att dricka kaffe på nytt sätt.

Kafferosteri är ett helt nytt hantverk för Hansen och han började sälja det första egenrostade kaffet för ett år sedan på matmässan Glupsk på Dalsland. Hansen räknar med att ha en försiktig expansion och säljer just nu kaffet på endast ett ställe.

– Det är som att föra in en ny religion inom kaffedrickningen. Det gäller att lära det svenska folket att dricka kaffe på nytt sätt, säger Espen Oliver Hansen.

Bönorna ska vara spårbara till de olika kaffeodlarna runtom i världen, sedan gäller det att rosta bönorna på rätt sätt och i rätt tid.